Powernaps, je kent ze vast wel, een soort siësta onder werktijd: -)
Je hebt een drukke ochtend overleefd en na de lunch krijg je een dipje, je ogen kun je nog nauwelijks openhouden. Dan kan een heel kort slaapje, een powernap, vaak wonderen doen. Tenminste, dat gevoel heb je heel erg. En je heb ook veel behoefte aan een middagdutje.
Hoe ontstaat het middagdipje?
Veel van ons voelen zich rond het middaguur weleens moe of slaperig. Dit heeft niets met de lunch die je net op hebt te maken. Het is eigenlijk heel gewoon om even een dipje te hebben, wist je dat? Dat valt weer mee he? Zoals de slaap een bepaalde cyclus heeft met bepaalde soorten slaap, zo is ook wakker zijn overdag is niet steeds gelijk, dus een dipje hoort er gewoon bij. Maar ben je dan moe of slaperig?
Als je slaperig bent dan vallen je ogen bijna dicht en zit te knikkebollen. Dan is een powernap een mooie oplossing. Het kan je oppeppen zodat je je weer beter kunt concentreren.
Wat is een perfecte powernap?
Wil je wat extra energie opdoen tijdens je powernap dan is het handig dat je:
- Slaperig bent, dus niet moe! Ben je erg moe overdag dan is het verstandig om even lekker naar buiten te gaan om lekker op te laden. Of je kunt een korte meditatieoefening doen, liefst ook buiten.
- Niet langer dan 20 minuten slaapt. Slaap je langer dan 20 minuten, dan val je in een diepe slaap. Word je tijdens de diepe slaap wakker dan voel je je erg beroerd. Dus zet even wekker of doe zoals Picasso. De beroemde schilder Picasso deed regelmatig een middagdutje. Hij zette geen wekker maar hield een lepel in zijn hand. Zodra hij in een diepe slaap viel ontspanden zijn handen en viel de lepel op de grond. Met alle herrie van dien :-)
Let op! Alle diepe slaap die je overdag slaapt gaat ten koste van de diepe slaap s nachts. Hierdoor kan je minder goed inslapen, je slaapt ook minder diep en de slaap is ook minder herstellend. Je zult je dan de volgende dag minder fit voelen en weer overdag willen slapen. Je belandt in een vicieuze cirkel.
Er moet minstens 3 uur zitten tussen einde powernap en begin van je nacht slaap!
- Als je slaperig bent maakt het lichaam adenosine aan, dit slaaphormoon heb je nodig om in slaap te vallen en tijdens het slapen wordt het weer afgebouwd. Ga je een dutje doen minder dan 3 uur voor je nacht slaap dan ben je rond bedtijd niet meer slaperig, je hebt te weinig adenosine opgebouwd, en ga je veel later slapen. Als je dan weer vroeg moet opstaan dan ben je niet goed uitgerust en overdag weer slaperig.
- 7 uur nadat je wakker bent geworden is het ideale moment voor een powernap
Als je regelmatig slaapproblemen hebt kun je beter geen powernaps doen
- Vaak zit je hoofd al zo vol dat het je ook niet lukt om overdag een dutje te doen. Dan wordt weer benadrukt dat je niet kunt slapen en werkt negatief. Daarnaast kun je het beste zorgen dat je s avonds goed slaperig bent, dus dat je heel veel van het slaaphormoon adenosine in je hersenen hebt aangemaakt. Ieder dutje zorgt voor minder van dit slaaphormoon.
Heb je last van slaapproblemen?
Holistisch Slaapcoach Bolsward helpt je graag! Dit kan in zowel 1 op 1 begeleiding in consulten als begeleiding via kleine groepjes.
In onderstaande link kun je hier meer over lezen.
Reactie plaatsen
Reacties