Wat is het effect van koffie op je slaap?

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 14:27

Wat is het effect van koffie op jouw slaap?

Een heerlijk bakje koffie, daar kan ik ook erg van genieten. Maar wat doet het eigenlijk? Het houdt je alert en ook je geheugen, concentratie en motivatie gaan ook omhoog. Klinkt heel mooi he? Je wordt er ook wakker van, komt goed uit na een slapeloze nacht. Maar het houdt je s nachts ook wakker. Oei, dit klinkt als een vicieuze cirkel.

 

Wat doet koffie in je hersenen?

Je hersenen maken gedurende de dag het hormoon Adenosine aan, dit hormoon zorgt ervoor dat je slaperig wordt, het zet het slaapproces aan. In de avond zijn de concentraties hoog en ga je slapen, Adenosine verdwijnt ook pas weer als je gaat slapen. Het is een heel mooi systeem.

 

Cafeïne lijkt een beetje op Adenosine en als je koffiedrinkt dan gaat de cafeïne op de receptor van Adenosine zitten. Cafeïne pikt de plek van Adenosine dus in.  Adenosine kan nu niet het slaperige gevoel doorgeven in je hersenen omdat cafeïne het plekje ingepikt heeft. Je voelt je op dat moment niet meer slaperig.

 

Daarnaast worden de stresshormonen Cortisol en Adrenaline extra aangemaakt. En ook Dopamine het actiehormoon wordt aangemaakt. Je bent nu extra alert en geconcentreerd, hoe mooi is dit? Begrijp je ook dat je heel gestrest en opgejaagd door koffie kunt worden.

 

Adenosine wordt overigens nog wel steeds aangemaakt, maar omdat het geen signalen kan doorgeven, dus niet gebruikt wordt, stapelt het zich op.

 

De lever gaat cafeïne weer afbreken, het duurt gemiddeld 5 tot 8 uur voordat cafeïne is afgebroken en niet meer zijn werk doet. Nu begrijp je vast wel dat koffiedrinken in de late middag of avond voor slapeloosheid kan zorgen.

Wist je trouwens dat je overdag ook plotseling erg moe kunt worden van koffie?

 

Nadat de cafeïne is afgebroken is het receptorplekje weer vrij, en komt er een stortvloed van adenosine vrij. Als dit overdag gebeurt dan word je een aantal uren na het drinken van koffie plotseling erg slaperig, je kunt dan te maken hebben met een cafeïnecrash.

 

Dus misschien veroorzaakt het drinken van koffie jou wel slapeloze nachten. Het is dan sowieso handig om niet na 14.00 uur meer koffie te drinken. Dit geldt natuurlijk ook voor andere cafeïne houdende dranken.

 

Door Tineke Wiersma  Gezondebalans4you.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.